Voksenbøker og andre ting

Karl Gustav drøymde om ei framtid som musikar og dro til kongens garde. Men då eldstebroren sa frå seg odelen, måtte han ta over garden i Tafjordfjella.


I juni fekk Gro Nilsdatter Røsth "Ordknappen" for boka. Juryen seier blant anna   dette om boka: "Romanen er skriven i eit poetisk og klart språk, og teksten flyt lett av garde. Setningane er korte og skrifta større enn vanleg. Men romanen er så rik og så medrivande at den går heim hos dei fleste lesarane"."Spelemannen frå Korsneset er ein lettlesen historisk roman, basert på livet til Karl Gustav. Han komponerte mange slåttar gjennom heile livet. I biblioteket i Valldal er 200 av slåttane hans arkivert. Hendingane i romanen vil trigge minne hos dei som har opplevd liknande sjølv, andre vil hugse historier som dei har fått fortalt. Mange vil kjenne igjen dei vanskelege forholda for å drive gardsdrift før i tida.


Prosjektet er utvikla i samarbeid med og støtta av Leser søker bok.


Ordknappener ein heidersutmerking som årleg vert delt ut av organisasjonen Leser søker bok. Mottakarane av prisen har vist eit lysande døme på korleis bøker kan utviklast til i større grad å nå alle, også dei som slit med å lese vanlege bøker.

Spelemannen frå Korsneset

Fikk "Ordknappen" for den første lettlest-romanen for eldre


Romanen "Spelemannen frå Korsneset" handlar om Karl Gustav Korsnes, som er 18 år og nest eldst i syskenflokken. Familien bur på Korsneset i Tafjordfjella, og driv ein karrig gard utan straum og innlagt vatn der to familiar deler stovehuset. Dei bergar seg så vidt med geitehald. Musikk er ofte den einaste avvekslinga i den tunge og vonlause kvardagen på garden. Mannfolka spelar på heimesnikra feler – alle som ein. Dei er vidgjetne som spelemenn og blir henta til både festar, bryllaup og gravleggingar. Karl Gustav elskar fela si og drøymer om ei framtid som musikar. Då han kjem inn i Kong Oscar IIs Garde i Kristiania ser draumen ut til å gå i oppfylling. Men etter at eldstebroren seier frå seg odelen, må Karl Gustav ta over den karrige garden på Korsneset.


 

Andre ting...

Det er blitt 20 barnebøker, og også tre bøker for voksne. Fra før har jeg skrevet  "Rekviem for et barn" og ´Fredsbarn", den  siste om min egen oppvekst i Ålesund etter krigen. Nå kommer altså "Spelemannen frå Korsneset", som er den første lettlestromanen for eldre. 


Jeg har også skrevet teaterstykket "Tasten med T" som ble satt opp på Det Norske Teateret i 1988, og skrevet manus til tegnefilmen "Jørgen, snart 6".

Manus til tegnefilmen ”Jørgen, snart 6” (2002)

Filmen er oversatt og gitt ut i Sverige og på Færøyene.

Teaterstykket ”Tasten med T”

Innkjøpt og satt opp på det Norske Teatret (1988)

Rekviem for et barn, Roman, Forum, (Aschehoug)  1996. Oversatt til polsk og gitt ut i Polen.

Fredsbarn, selvbiografisk erindringsroman Nytt i Uka forlag 2005

Slik gjer du, Henning!

Jeg var så heldig å få være med to storsatsinger på barne-tv i NRK i 1977 og 1978. Medprogramleder var Henning Rivedal, som de fleste kjente fra sporten i NRK. Jeg har samlet noen bilder fra et av opptakene, der Erik Bye var gjest. Her ser du flere:

Jeg anbefaler

Håvard!

Jovisst er han barnebarnet mitt, så det er sagt, men man må skryte når han er så begavet! Håvard studerer tegning ved Southampton Solent University, og jeg er imponert over hans "kaffetegninger"  som han har laget i over et år. Ta en titt selv!