respekka

Respekka og den rare mammaen

Tiden1995 (Billedbok. Illustrert av Rune Johan Andersson.)


For noen år siden dukket det plutselig opp en spekkhoggerunge på Søre Sunnmøre. Der slo den seg sammen med ei ferge. Fulgte ferga på sin ferd fra sted til sted, og når ferga la seg til ro om natta, la også spekkhoggerungen seg til ro. Det kom folk fra hele verden for å filme, og ta bilder og oppleve dette merkelige kjærlighetsforholdet mellom spekkhoggeren og ferga. Kanskje den lignet på mammaen? Svart og hvit som den var?


Flere år etter at jeg hadde lest om denne tildragelsen, fikk jeg ideen til å lage ei billedbok om spekkhoggeren, som jeg døpte Respekka.


Da den kom ut, vakte den stor oppmerksomhet. Jeg ble invitert av NRK Møre og Romsdal og Arill Riise, ut på den aktuelle ferga, der det virkelige eventyret hendte, og reportasjen kom på Dagsrevyen. Det var stas. Ikke mange barnebokforfattere som får presentere bøkene sine der.

 

Andre ting

jeg har holdt på med...

Jeg har jobbet både i TV Follo og i Østlandets Blad. Øverst er nrk-journalist Truls Martinsen og jeg invitert av lokalpressen til å lage det høyeste eller fineste sandslottet, jeg husker ikke helt.


Under ser du Gro bak rattet i en Audi, på et islagt vann ved Lillehammer. Jeg skrev ØBs bilsider en stund og fikk da prøvekjøre meg skikkelig på glattisen!